Màster Universitari en Design Research

Elisa Herrara

Doctora. Màster en Gènere. Llicenciada en Psicologia. Recerca Social.

Titulacions i formació acadèmica

  • Doctora en Societat de la Informació i el Coneixement (Universitat *Oberta de Catalunya. 2018)
  • Estada de recerca doctoral (Royal Melbourne *Institute *of *Technology, Austràlia. 2018)
  • Mestra en Estudis de Gènere (Universitat de Bolonya, Itàlia. 2015)
  • Llicenciada en Psicologia Clínica (Universitat Autònoma de *Querétaro, Mèxic. 2009)

Activitat i trajectòria professional

Interessada en l'antropologia del cos des d'un enfocament posthumanista i feminista, el seu projecte de recerca s'enfoca en l'exploració del «running» com a pràctica esportiva, d'oci i recreació en la vida quotidiana. Treballa amb metodologies etnogràfiques mòbils amb corredors urbans, explorant els modes en què els «cossos que corren» s'«emplacen» i configuren relacionalment en continuïtat amb l'espai urbà i amb les tecnologies digitals. L'any 2017, com a part de la seva tesi doctoral, va començar a treballar el projecte «Capicúa MovLab», laboratori de recerca aplicada que explora la corporalitat posthumana en la vida quotidiana. La seva primera «provocació» anomenada «Derives runners: la memòria de l'aigua a Querétaro», activa el «running» com a vehicle d'acció crític durant l'exploració col·lectiva del sistema hidràulic de la ciutat. A través d'estudiar emocions, percepcions i sensacions dels cossos en moviment i en connexió amb l'espai urbà, va iniciar l'elaboració d'un mapa de les zones crítiques de la ciutat on potencialment poden realitzar-se intervencions urbanes de regeneració i consciència ambiental.
També treballa com a psicòloga clínica en el seu consultori privat.

Recerca

Els seus interessos de recerca giren entorn de la intersecció de l'esport, els cossos, les tecnologies digitals, la subjectivitat, afectes, sentits, emocions, posthumanisme, feminisme, gènere, etnografia, mobilitat-moviment, estudis urbans, ambientalisme, activisme de la vida quotidiana, psicogeografies i nous materialismes.

Publicacions

  • Herrera-Altamirano, E (2022). Más allá de la línea de meta: la potencia del “cuerpo que corre” y sus respos-habilidad con el planeta. Martí, J. & Enguix, B. (Eds.), Pensar la antropología en clave posthumanista. Editorial CSIC (Consejo Superior de Investigaciones Científicas de España), Barcelona, Spain.
  • Herrera-Altamirano, E. (2019). Barcelona Runner: turismo, ciudad y cuerpos posthumanos. Eracle. Journal of Sport and Social Sciences, 2, 64-77.
  • Herrera-Altamirano, E. & Enguix, B. (2019). Cuerpos que corren: devenires y continuums urbanos desde un enfoque etnográfico feminist. RELACES. Revista Latinoamericada de Estudios sobre cuerpo, emociones y sociedad. 11(30), 22-34.
  • Herrera-Altamirano, E. (2018). Poster: The Memory of Water: Running Adrifts throughout the hydraulic system of the city. presentada en el RUN! RUN! RUN! Biennale Festival # r3fest en Paris School of Arts and Culture, University of Kent.
  • Herrera-Altamirano. E. (2012). El Hospital: Un lugar para la intervención psicoanalítica. En Psicólogos y psicoanalistas en hospitales: Formación, experiencia y reflexiones. (pp. 123-132). Mexico, DF: Manual Moderno.